ישנם תרחישים רבים ולא נעימים כלל, בהם יכולה להתרחש תאונת עבודה. חוק דיני עבודה מכיר בפגיעות רבות ככאלו שצריכות לזכות את הנפגע בפיצוי, משום שקרו במהלך עבודתו. מעטים מידי יודעים כי גם תאונת דרכים שקרתה במסגרת העבודה נחשבת כתאונת עבודה לכל דבר, עליה הוא צריך לדרוש פיצויים.
דיני עבודה מכירים בשלושה מקרים של תאונות דרכים
העובדה שלא עבדת בדיוק בשנייה שהתרחשה התאונה, לא אומרת שזוהי אינה תאונת עבודה. נסיעות רבות לא היו מתבצעות כלל, אם לא היינו עובדים. ישנם שלושה מצבים בהם תאונות דרכים ייחשבו כתאונות עבודה:
• תאונה שקרתה בדרך מהבית לעבודה
• תאונה שקרתה בדרך מהעבודה חזרה הביתה
• תאונה שקרתה במסגרת העבודה עצמה (שליחות, נסיעה לפגישה, אתם שתפקידו הוא נהג וכדומה)
למסלול הנסיעה יש חשיבות רבה
מקרים כאלו, לדרך בה נסעתם יש משקל רב. ומדוע? מאחר ואם סטיתם מהמסלול הרגיל ולא נסעתם בדרך בה אתם נוהגים בכל יום, המקרה שלכם לא יוכר כנראה כתאונת עבודה. על פי דיני עבודה, בעצם שינוי המסלול איבדתם את הקשר לעבודה עצמה: אם החלטתם בדרך לעצור בבית קפה ולאחר מכן קרתה התאונה, זו לא אשמת המעסיק.
בכל מקרה, רשמו כמה שיותר פרטים
ללא קשר לתאונות עבודה ומה שמסביב, במקרה ועברתם תאונת דרכים, רשמו את פרטיה. המדובר כאן הוא על נסיבות המקרה, פרטי המכוניות המעורבות והנהגים, התאריך, השעה וכל מה שנראה לכם רלוונטי. במקרה של תאונת עבודה, הפרטים הללו חשובים כשאתם ניגשים להגיש תביעה.
מה קובעים דיני עבודה לגבי הגופים מהם יש לדרוש פיצויים?
דיני עבודה קובעים כי יש שני גורמים אותם יש לתבוע במקרה של תאונת דרכים שקרתה במהלך העבודה: המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח. דרך הועדה הרפואית של הביטוח הלאומי תיקבע חומרת הפגיעה ואחוזי הנכות שנגרמו (אם בכלל). עם הפרטים הללו תוכלו לגשת את חברת הביטוח ולדרוש פיצויים גם ממנה, כשיש בידכם הוכחות חותכות לפגיעה.
דיני עבודה לא מאפשרים מתן פיצוי כפול
למרות שבמצבים כאלו הכסף הוא לא הדבר הראשון שתחשבו עליו, מי שבכל זאת בונה על התעשרות- שישכח מזה. החוק קובע כי הנפגע לא יכול לקבל פיצוי שיעלה על מה ששילם בעקבות הפציעות והטיפולים. לכן, הסכום ששולם לו מהביטוח הלאומי יירד כמעט תמיד מהפיצויים שאמורה להעביר לו חברת הביטוח.
וחשוב מאוד: לא לשכוח לאסוף מסמכים
לאחר התאונה, חשוב לאסוף כל מסמך הנוגע לתאונה ולטיפולים שעברתם, כדי שיוצגו כראיה בעת שאתם מגיעים לשלב התביעה. על פי דיני עבודה, המסמכים שיוכרו כראיה כוללים:
• אישורים מיוחדים על ימי מחלה בעקבות תאונת עבודה
• טפסי טיפולים הנוגעים לפציעה
• אישור מהמעסיק כי הוא מכיר בתאונת העבודה
• אישור מהמשטרה לגבי התאונה עצמה ומועדה המדויק
בנוסף, אל תוותרו על טיפול רפואי לאחר התאונה. הגוף לעיתים לא מאותת על כאבים בשל הטראומה שעבר. פנו לבית החולים בכל מקרה.
תאונות עבודה מתרחשות לצערנו כמעט כל הזמן. הן כוללות גם מקרים של התקפי לב ונזקים נפשיים שנגרמו בעקבות העבודה. חשוב שתדעו למה אתם בדיוק זכאים ובכל מקרה כזה, פנו כמה שיותר מהר לעורך דין מומחה בתחום דיני עבודה, כדי להשיג את מלוא הפיצוי המגיע לכם.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי במנועי חיפוש ושירותי שיווק באינטרנט.